Recenzia knihy: Hranice

Kniha Hranice
Kniha Hranice

Kedy povedať nie, kedy povedať áno.

Začiatkom decembra uplynulého roku, mi brat Ondrej odporučil prečítať si túto knižku. Samotný názov nám až tak veľa nepovie, no podnadpis už našepkáva, že nás naučí povedať slovo nie v správny čas.

Žijeme v dobe neobmedzených možností a veta „Nudím sa.“ takmer vypadla z nášho slovníka. Stále je čo robiť, čo riešiť a na čo myslieť. Toto má samozrejme svoje nespočetné výhody, no má to aj svoju druhú stránku. Robíme všetko, ale nič poriadne. Máme 300 priateľov, ale možno ani jedného skutočného. A myslíme na veľa vecí, no ostávame stále iba na povrchu.

Preto ako rieka potrebuje svoje dva brehy, tak aj človek nutne potrebuje hranice. Deliacu čiaru, ktorá nás oddelí od chaosu, ale aj od iných ľudí, ktorý tiež hranice nemajú.

Ľudia s nedostatočnými hranicami dávajú sľuby a potom urobia jednu z dvoch vecí. Buď s nechuťou vykonajú dobro, alebo nedodržia sľub. Avšak ľudia s dobrými hranicami konajú dobro slobodne a s radosťou. Alebo nedajú sľub vôbec.

Autor uvádza v knihe veľa príkladov ako tieto hranice vyzerajú a ako nám ich porušovanie ničí život. Tvoj šéf ťa sústavne zaťažuje prácou navyše, tvoj kamarát ti vždy zavolá iba keď má problém a potrebuje tvoju pomoc alebo tvoj partner čaká od teba teplú večeru, ale čas pre úprimný rozhovor s tebou si nenájde.

V knihe sa dočítame ako si vytvoriť správne hranice k našej rodine, priateľom, partnerovi, deťom, k práci, k Bohu, ale i k sebe samému. Dozvieme sa, že budovanie hraníc nie je zadarmo a chce to veľa odvahy a sebazaprenia. Hlavným nástrojom (nie však jediným) je povedať slovo NIE, a to sa nehovorí ľahko.

O čo jednoduchšie je povedať áno a myslieť si „vôbec sa mi do toho nechce, ale keď tento človek pre mňa toľko znamená, nechcem ho sklamať, stratiť jeho lásku, dokážem to, to nejako dám“ a podobne. Nakoniec to urobím s odporom, zle a ešte aj po termíne.

Kresťanstvo nás učí milovať blížneho ako seba samého. To však neznamená, že máme byť otrokom žiadostí a túžob iných. Každý jeden z nás má právo prežiť svoj život plnohodnotne, hľadať svoje poslanie a naplniť ho. Máme právo mať hranice okolo krajiny svojej duše či tela, kde budeme iba my sami páni.

V prvej kapitole­ čítame ako vyzerá život bez hraníc. Postupne sa o hraniciach dozvedáme stále viac, a na posledných stránkach spoznáme príkladný život s fungujúcimi hranicami.

Knihu hodnotím ako veľmi potrebnú a odporúčam ju všetkým tým, ktorí svoje hranice zatiaľ ešte nepostavili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *